Stappenplan woning kopen
Op de website van de Nederlandse Vereniging van Makelaars staat in acht stappen beschreven hoe het aankoopproces van een woning verloopt.

Stap 1: Financieel inventariseren
Hoeveel kan ik lenen voor de aanschaf van een woning?

Stap 2: Geschikte woning zoeken
Bepaal je woonwensen. Een zoektocht naar een eerste woning kun je starten op een website als www.funda.nl of schakel een makelaar in die voor jou op zoekt gaat naar een geschikte woning.

Stap 3: Een woning bezichtigen
Zodra je een geschikte woning hebt gevonden op Funda of via een makelaar, dan kan een afspraak worden ingepland met de (vertegenwoordiger van de) verkopende partij om de woning te bekijken.

Stap 4: Extra onderzoek
Heb je twijfels over de staat van de woning, dan is het raadzaam om een bouwkundig inspecteur in te schakelen om gebreken aan de woning vast te laten stellen en je te laten adviseren over het eventuele onderhoud dat nog moet worden gepleegd. Daarnaast kan je bijvoorbeeld te maken krijgen met een vereniging van eigenaren en heb je als koper recht op informatie over de energiezuinigheid van de woning.

Stap 5: De onderhandeling
Als je hebt besloten dat de woning naar wens is en betaald kan worden met je salaris, dan is het de kunst om het met de verkopende partij eens te worden over onder andere de prijs en opleverdatum van de woning plus eventuele ontbindende voorwaarden.

Stap 6: Ondertekenen van de koopovereenkomst
Nadat je met de verkopende partij tot een akkoord bent gekomen, onderteken je samen de koopovereenkomst. Hierin staan de afspraken rondom de aan- en verkoop van de woning.

Stap 7: Huis financieren
Een huis kun je op vele manieren financieren. Over het algemeen beschikt de gemiddelde huizenkoper niet over genoeg spaargeld om de woning in één keer af te tikken. Hiervoor wordt veelal bij een bank aangeklopt om een hypotheek af te sluiten. Een bank is bereid, als jij aan hun voorwaarden voldoet, om een geldbedrag uit te lenen waarmee jij een woning kunt kopen. Dit geldbedrag betaal je in delen (meestal in 30 jaar) terug aan de bank. Aan het einde van de looptijd van de geldlening heb je de bank iedere geleende euro met rente terugbetaald (met uitzondering van de hypotheekvormen waarbij geen tussentijdse aflossingseis geldt).

Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld van een familielid geld te lenen voor de aanschaf van een woning. Twee familieleden kunnen bijvoorbeeld een zogenoemde ‘familiebank’ oprichten en hiermee beiden fiscale voordelen behalen.

In Nederland hebben we 46 hypotheekverstrekkers. Iedere hypotheekverstrekker heeft zijn eigen voorwaarden. De voorwaarden die jij het belangrijkste vindt, bepalen de uiteindelijke keuze voor een specifieke hypotheek. Vraag bij een hypotheekgesprek met een hypotheekadviseur altijd hoeveel van de 46 hypotheekverstrekkers in de vergelijking worden meegenomen. Als je geen dief van je eigen portemonnee wilt zijn, dan is het af te raden om een hypotheek af te sluiten bij de eerste de beste hypotheekverstrekker zonder de opties bij andere hypotheekverstrekkers te onderzoeken.

Stap 8: Overdracht woning
Bij oplevering van de woning controleer je of het in de staat wordt opgeleverd zoals is afgesproken. Is dit het geval, dan betaal je bij de notaris de koopsom van de woning. Ten slotte teken je de akte van levering en wordt de woning door de notaris ingeschreven in het Kadaster. Je bent vanaf dit moment officieel eigenaar van de aangekochte woning.

Voor een uitgebreide toelichting op de bovenstaande stappen van het aankoopproces van een woning, verwijzen we je naar de onderstaande link.

https://www.nvm.nl/wonen/kopen/
©2020 Alternatief Wooninitiatief